Spracovanie ┼żivo─Ź├ş┼ínych tukov pre potravin├írsky a krmovin├írsky priemysel

Skvelř gulßÜ

Hne´ na zaŔiatok pár tipov:

  • nakupujte v×dy Ŕerstvé mäso a nesna×te sa opláchnutím obŔerstviŁ to, Ŕo u× na prvý pohżad nevyzerá dobre. ╚ím Ŕerstvejšie mäso pou×ijete, tým bude jeho chuŁ a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i mo×ným problémom.
  • u mäsiara pýtajte v×dy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekoneŔna
  • ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvá×te ako ´aleko budete cestovaŁ - neriskujte, zdravie máte iba jedno
  • ak máte na výber, vożte hovädzie predné, plece, krk...preto×e jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
  • pou×iŁ mô×ete i o Ŕosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, ×e sa vám bude rozpadaŁ a chuŁ nebude taká výrazná, ako oŔakávate
  • ak milujete bravŔové, nebojte sa pou×iŁ ho. PoŔítajte však s kratším Ŕasom varenia.
  • varte v×dy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov: Ak máte dostatok zruŔností a chcete kombinovaŁ, prvé vlo×te do hrnca hovädzie a potom asi po 45min. dusenia bravŔové
  • mäso nakrájajte na väŔšie kúsky (asi 3cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknuŁ zá×itok zo šŁavnatých kúskov mäsa plných chuti. 
  • vystaŔíte so základnými surovinami - mäso, cibuża, masŁ, Ŕierne mleté korenie, soż, mletá Ŕervená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
  • cibule si zadová×te dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdaŁ guláš trochu sladký, cibuża prebíja chuŁ mäsa
  • osvedŔilo sa mi pou×iŁ na 1 kg mäsa - 0,5kg cibule
  • pri príprave pou×ite radšej väŔší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovaŁ. Ponechajte si v×dy aspo˛ tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave vożnosŁ a pohodlie.
  • tí, ktorí radi ešte nieŔo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú Ŕerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
  • nezabudnite pravidelne premiešaŁ a kontrolovaŁ tuhosŁ mäsa
  • neponáhżajte sa s varením, guláš potrebuje Ŕas a trpezlivosŁ, trvá to pribli×ne 1,5 - 2hod.

Príprava:


Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ.

  • cibużu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
  • v hrnci alebo kotlíku ju poriadne opra×te na rozpálenej masti
  • cibuża sa musí riadne pra×iŁ, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Ke´ sa cibuża zaŔína zafarbovaŁ je ten správny Ŕas pridaŁ nakrájané mäso (práve cibuża spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
  • mäso (1000g) riadne opra×te aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ╚L) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
  • s vodou opatrne, nechcete maŁ predsa polievku... StaŔí ke´ suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiŁ. Pri varení je ideálne ak zmes pozvożna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to Ŕas
  • pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natożko, ×e je vidieŁ tuk - pridajte korenie, soż podża potreby a ke´ chcete aj zemiaky (bu´ nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
  • na zahusŁovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád:)

Prvá pomoc pri drobných prešżapoch

  • ak sa vám ho podarí presoliŁ, odlejte trochu šŁavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
  • ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veża cibule, tak trochu dosożte a pridajte roztlaŔený cesnak

O spolo─Źnosti

O nás
Fotogal├ęria
Kontakt

Kontakt

JAV-AKC spol. s r. o.
Loger ─Ź. 1112
925 84 Vl─Źany

Tel.: +421 31 77 945 22
E-mail: jav@jav-akc.sk